DSC 4126

9 вересня відбулося розширене засідання вченої ради Миронівського інституту пшениці. Крім членів ученої ради на засіданні були присутні миронівські науковці, директор ДП «ДГ «Правдинське» Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН» Юрій Володимирович Ситник та головний агроном господарства Віктор Григорович Чумаченко.

DSC 4123

Засідання відкрив директор МІП Олександр Анатолійович Демидов. Він представив колективу миронівських науковців керівника і головного агронома нещодавно підпорядкованого інституту дослідного господарства «Правдинське» (с. Іванівка  Великописарівського району Сумської області), окреслив стан реалізації насіння миронівських сортів озимих культур, яке, до речі, вже майже повністю закуплено господарствами різних областей України, та про розширення співробітництва щодо вирощування миронівських сортів з такими великими агрокомпаніями, як «Миронівський хлібопродукт», «Ерідон» та ін.

Перше питання порядку денного – доповіді керівників підрозділів та дослідних господарств МІП про підсумки збирання зернових культур, підготовку та реалізацію насіння врожаю 2016 року, а також розгляд і затвердження планів і структури посіву під урожай 2017 року.

DSC 3991

Завідувач відділу насінництва кандидатсільськогосподарських наук Андрій Анатолійович Сіроштан відмітив про збільшення у відділі насіннєвих посівів нових перспективних сортів, які зараз проходять сортовипробування.

DSC 3994

Науковий співробітник відділу насінництва кандидатсільськогосподарських наук Олександр Васильович Малеончук (Волинський опорний пункт), зокрема, розповів про закладання демополігонів, зауважив, що великим попитом на Волині і Львівщині користуються озима пшениця Миронівська 65 та особливо яра Сімкода миронівська, добру якість зерна демонструє озимий сорт пшениці Берегиня миронівська. Ці сорти, а також нове тритикале Миролан плануються для сівби в господарстві на 2017 р.

DSC 3998

Завідувач лабораторії селекції озимої пшениці кандидат сільськогосподарських наук Олександр Володимирович Гуменюк доповів, що в лабораторії планується розширити площі посіву нових сортів порівняно з 2016 р. з 9,89 до 22,10 га та збільшити отримання насіння з 41,3 до 93,5 т. Було запропоновано закласти ділянки іноземних пшениць для наочного порівняння з миронівськими щодо врожайності, морозостійкості та якості зерна.

DSC 4000

Завідувач лабораторії селекції ячменю кандидатсільськогосподарських наук Володимир Миколайович Гудзенко відмітив, що збільшення кількості насіння на тих самих площах у лабораторії добиватимуться, насамперед, за рахунок підвищення врожайності сортів озимого та ярого ячменю.

DSC 4007

Завідувач відділу біотехнології селекційного процесу кандидатсільськогосподарських наук Сергій Іванович Волощук окреслив розташування насіннєвих посівів озимого тритикале у сівозміні МІП, зокрема нового сорту Миролан, що нині проходить ДСВ.

DSC 4010

Завідувач лабораторії агротехнологій кандидатсільськогосподарських наук Олександр Леонідович Дергачов доповів про схему агротехнічних дослідів по двох попередниках та різних строках сівби, а також із застосуванням засобів захисту рослин, зокрема випробування протруйників виробництва компанії «Дюпон».

DSC 4012

Про закладання дослідних посівів з вивчення хворобостійкості селекційного матеріалу та сортів озимої пшениці розповіла завідувач відділу захисту рослин Тетяна Іванівна Муха.

DSC 4014

Завідувач лабораторії генетики і фізіології кандидатсільськогосподарських наук Тетяна Василівна Юрченко висвітлила схему закладання ділянок з дослідження морозостійкості селекційного матеріалу озимої пшениці, а також віддаленої гібридизації пшениці з її дикорослими родичами та іншими формами злаків.

DSC 4018

Директор ДП ДГ «Еліта» доктор сільськогосподарських наук Валентин Сергійович Кочмарський доповів про стан реалізації насіння в господарстві і, зокрема, відмітив, що великий обсяг насіння миронівських сортів закуплений зерногосподарствами Луганської та Донецької областей, для яких підходять миронівські озимі сорти пшениці завдяки своїй морозостійкості на відміну від іноземних.

DSC 4025

Наталія Миколаївна Буняк – директор Носівської селекційно-дослідної станції, кандидат економічних наук, зазначила, що прибуток від 1 га посіву має становити не менш 20 тис. грн. при витратах 10 тис. га, тобто рентабельність має сягати 50 %.

DSC 4030

 

Про технічний та економічний стан господарства, яке, маючи площу понад 6 тис. га, крім рослинництва займається також тваринництвом, розповів директор ДП ДГ «Правдинське» Юрій Володимирович Ситник. Він підкреслив, що у «Правдинському» багато миронівських сортів показали врожайність, на 40 % вищу порівняно із сортами інших установ.

Директор МІП Олександр Демидов узагальнив підсумки збирання зернових культур, підготовки та реалізації насіння врожаю 2016 року і окреслив напрями роботи на наступний рік. Члени вченої ради одноголосно проголосували за затвердження  планів і структури посіву під урожай 2017 року.

Друге питання порядку денного – висунення кандидатури для участі у конкурсі на присудження премії «За кращу наукову доповідь молодого вченого НААН з фундаментальних та прикладних досліджень». Заслухали доповіді трьох молодих миронівських науковців-аспірантів: наукового співробітника лабораторії агротехнологій Олексія Заїми (фітопатологія), молодшого наукового співробітника відділу захисту рослин Юлії Судденко (ентомологія) та наукового співробітника відділу насінництва Владислава Судденка (особливості технології вирощування насіння ярої пшениці).

DSC 4049

DSC 4052

DSC 4057

Тайним голосуванням учена рада обрала для участі в конкурсі кандидатуру Юлії Судденко.

Члени вченої ради також ухвалили рішення про проведення 18 листопада 2016 року в Миронівському інституті пшениці урочистого мітингу з участю поважних гостей, присвяченого 150-річчю від народження С.Л. Франкфурта.

Наприкінці засідання директор МІП Олександр Анатолійович Демидов привітав із 60-річним ювілеєм головного наукового співробітника лабораторії генетики і фізіології доктора сільськогосподарських наук, професора Володимира Івановича Дубового і вручив йому Грамоту та вітальну адресу. З днем народження Олександр Анатолійович привітав головного наукового співробітника відділу захисту рослин доктора сільськогосподарських наук, професора Ганну Миколаївну Ковалишину, а також вручив подяки науковцям Юлії Судденко та Надії Василенко.

DSC 4094

DSC 4105

DSC 4114

DSC 4116