ТрипольУ Реєстрі сортів рослин України з 2013 р.

Рекомендований для вирощування в Лісостепу та на Поліссі.

 

                Автори: Н.П. Шубенко, Н.В. Василенко, В.В. Моргун,

               А.І. Дем’яненко

Господарські та біологічні характеристики:

* Високоврожайний, максимальна врожайність

у конкурсному сортовипробуванні 74,0 ц/га

* Середньостиглий

* Посухостійкий

* Стійкий до вилягання

* Стійкий до обсипання

* Стійкість (бал) проти борошнистої роси – 6–7,

плямистостей листя – 6–7

Якість зерна.Пивоварного використання. Маса 1000 зерен 43,2–51,2 г. Вміст білка 10,0–11,0 %, екстрактивність 81,0 %, плівчастість 8,5 %.

Апробаційні ознаки. Різновидність нутанс. Середньорослий. Колос дворядний, циліндричний, середньої довжини і щільності, з незначним восковим нальотом. Ості світло-жовті, довгі, зазублені. Колоскові луски на рівні зернівки. Зернівка плівчаста, тонкозморшкувата, еліптична, світло-жовта. Основна щетинка зернівки довговолосиста.

Агротехнічні вимоги.  Сорт універсального типу. Обов’язковим є протруєння насіння одним із дозволених для використання протруйників. Оптимальний строк сівби – фізична стиглість грунту. Рекомендована норма висіву 4,0–4,5 млн. схожих насінин на 1 га. Глибина загортання насіння 4–5 см з обов’язковим прикочуванням посіву важкими котками.  З перших днів вегетації слід повністю забезпечити азотом, фосфором і калієм. Норму добрив розраховують балансовим методом виходячи з агрохімічної характеристики ґрунту та запланованого врожаю. За вирощування на пивоварні цілі дозу азотних добрив зменшують на 25–30 %. Догляд за посівами – регулювання чисельності бур’янів, розвитку хвороб і розповсюдження шкідників.