У Реєстрі сортів рослин України з 2014 р.

Рекомендований для вирощування у Степу, Лісостепу та на Поліссі.

Автори: В.С. Кочмарський, С.І. Волощук, Н.Ф. Решетнік,

Р.В. Яременко, Г.М. Ковалишина, В.Т. Колючий,

В.П. Кавунець

Господарські та біологічні характеристики:

* Високоврожайний, максимальна врожайність 97 ц/га

* Середньостиглий

* Високозимостійкий, має високу регенераційну здатність

* Посухостійкий (9 балів)

* Середньостійкий до перезволоження грунту

* Солестійкий

* Стійкий до проростання зерна в колосі

* Стійкість (бал) проти борошнистої роси – 9, бурої іржі – 7–8, фузаріозу – 8–9, септоріозу – 7

Якість зерна. Зернового та зернофуражного використання. Маса 1000 зерен 45–50 г. Вміст білка 12–15 %. Хлібопекарські якості за використання житньої технології випікання хліба добрі. Представляє інтерес для хлібопекарського і кондитерського використання, а також для спиртової промисловості.

Апробаційні ознаки. Гексаплоїд. Різновидність еритроспермум. За морфотипом та біологічними особливостями ближче до озимої пшениці, ніж до жита. Соломина середньо виповнена. Стебло під колосом  опушене. Колос довгий, веретеноноподібний, щільний, димчасто-сірий. Ості довгі, кільовий зубець середній. Зернівка велика, світло-коричнева.

    Агротехнічні вимоги.  Сортінтенсивного типу. Придатний для вирощування за екологічно чистою технологією. Основне мінеральне удобрення – N60-120P60-90K60-90 д.р./га. Значний приріст урожаю забезпечує внесення азотних добрив (особливо у вигляді КАС) у весняно-літню вегетацію: N30 кг д.р./га (ІІ етап органогенезу) або N30 кг д.р./га (ІІ е.о.) + N30-60 кг д.р./га (ІV е.о.). За високих рівнів мінерального удобрення рекомендується обробка ретардантами. Норма висіву не більше 4,0–4,5 млн. схожих зерен на 1 га. Оптимальний строк сівби в Лісостепу України з 25 вересня по 5 жовтня, проте можливо до 15 листопада. При цьому слід збільшити норму висіву до 5,5–6,0 млн. Добре реагує на обробку насіння мікроелементами. За перевищення насіннєвої інфекції 15 % рекомендується протруювати насіння.