kopia

 

Завідувач лабораторії

кандидат сільськогосподарських наук,

старший науковий співробітник

Хоменко Світлана Олегівна

тел. 096 324 17 79, 066 736 23 78

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

   За понад 70 років селекційної роботи з культурою створено 32 сорти   пшениці ярої м’якої та 6 – твердої, з яких у   різні  роки було   районовано   17 і 6 сортів, відповідно. На 2020 р. у Держреєстрі       України  16 сортів   м’якої та 6 –   твердої ярої пшениці. Вивчення колекційного матеріалу пшениці м’якої ярої та перші схрещування було розпочато у відділі селекції зернових культур Миронівської державної селекційно-дослідної станції в 1947 р. Власне селекційні роботи з ярою пшеницею з 1948 р. проводились під керівництвом В. М. Ремесла. У різний час селекцією цієї культури займались кандидати сільськогосподарських наук П.М. Коротін, Л.О. Животков, К.М. Куреня, понад 14 років її очолювала кандидат біологічних наук Т. А. Пежемська (1970–1984). У 1968–1986 рр. було створено 6 сортів, 5 з яких – з участю геноплазми пшениці озимої. Найбільшого поширення набув сорт Миронівська яра (нагороджений грамотою „Золотий колос” виставки „Агрокомплекс-78”, Чехословаччина).

На деякий час селекцію ярої пшениці було припинено, але в 1992 р. роботу з культурою у складі відділу селекції пшениці відновив кандидат сільськогосподарських наук В. А. Власенко. У 1993 р. розпочато також роботи з твердою ярою пшеницею. У 1998 р. було створено окрему лабораторію, якою до 2003 р. керував В. А. Власенко.       

Майже двадцять років працювала з ярою пшеницею селекціонер В. Й. Солона (у 2004–2009 рр. очолювала підрозділ). З 2009 р. лабораторією керує доктор сільськогосподарських наук С. О. Хоменко.

kopia7Найбільші площі займають сорти  м’якої  ярої пшениці Колективна  3,  Елегія  миронівська, Струна миронівська   та  Сімкода миронівська. МІП Злата, тверда  яра    пшениця Діана, за висновками  авторитетної  комісії міжнародної компанії  «Panzani»,  є    одним з найкращих  українських сортів для   виробництва  макаронів. Нині на поля  виходять  новинки  –   сорти м’якої ярої  пшениці МІП  Злата,  Божена, МІП  Світлана,  Дубравка, Оксамит миронівський, МІП Візерунок, МІП  Олександра, МІП  Дана, МІП  Соломія  та  твердої – МІП Райдужна, МІП  Магдалена,  МІП Ксенія.

Основні напрями діяльності:

створення високоврожайних,   високоадаптивних, посухостійких,   скоростиглих сортів пшениці м’якої   ярої   інтенсивного типу, стійких до   вилягання та   грибних хвороб, з високою   хлібопекарською якістю зерна;

- створення високоврожайних   посухостійких сортів пшениці ярої   твердої з   високою якістю зерна (для   макаронних   виробів), стійких проти найбільш поширених   грибних хвороб;  створення нового цінного селекційного  матеріалу, робочих та генетичних   колекцій пшениці ярої за основними   селекційними ознаками. 

Під керівництвом завідувача лабораторії С.О. Хоменко працює науковий співробітник кандидат сільськогосподарських наук М. В. Федоренко та наукові співробітники аспіранти-заочники Є.А. Кузьменко і Р.М. Близнюк та аспіранти МІП Д.Ю. Березовський і Л.В. Іванцова.

 

6аkopia5kopia